Moje cesta k dýmce a tabáku

 Něco málo k zakuřování dýmek - kouření že není zdravé, to víme všichni a ještě k tomu nás varují odporné parte na obalech . Proto nechci  propagovat kouření, ale když si vezmeme zdravotní statistiky, je kouření dýmky méně nebezpečné než kouření cigaret. Dýmka se nešlukuje, je spíše chuťovou záležitostí, Proto jsou  dýmkové tabáky  více upravovány a prochází fermentačním procesem, který je složitejší než proces u cigaretového tabáku.  Kdo chce začít kouřit dýmku, musí dodržovat určitá pravidla, aby kouření bylo radostí a zároveň požitkem. 

Dýmka by měla být dobře zakouřená, aby se vytvořila ochranná karbonnová vrstva v tabákové komoře, když se kouří z nezakouřené dýmky, tak to hodně poštipuje na jazyku. Je hodně postupů, jak správně zakuřovat dýmku a čím ji před zakuřováním vymazat. každý upřednostňuje jiný postup. Při prvním kouření naplníme dýmku pouze do 1/3 a kouříme velice pomalu, aby nedošlo k napálení hlavičky.

při druhém kouření  naplníme dýmku o trochu více a postupně přidáváme, takže plně nacpat dýmku můžeme až zhruba po 14 dnech zakuřování ale kouříme velice opatrně!

Další zásadou by mělo být, že z dýmky se má kouřit jen jedenkrát za den, aby mohla vyschnout. Takže správný kuřák dýmek by měl mít nejméně čtyři dýmky, ale pochopitelně to záleží na počtu vykouření dýmek denně. A dále podotýkám, že každá dýmka vysychá jinak, to zjistíme tzv. frňákovou metodou.

Kouřit by  se měl kvalitní tabák, hlavně ten, který Vám chutná. Já tabáky které mne nenadchly, odkládám a zkouším později nebo michám z dalšími tabáky. Spousty kvalitních tabáků je bohužel k mání jen v zahraničí, na našem trhu je zhruba 200 druhů.

Dýmka na rozdíl od cigaret neprohořívá sama, ale musí se kouřit a udržovat. Když se kouří rychle, dýmka se rozpaluje a tabák rychle shoří, což se odrazí na chuti. musí se dát pozor na napálení dýmky, což se pozná na chuti. Když se kouří zase moc pomalu, dýmka zhasne. Proto se z kouření dýmky stává umění, s dýmkou je nutno žít a  dýchat. Nejdříve jsem na zakuřování používal Krakonošovu směs, která je podle mého názoru nejlepší.  později jsem přešel na způsob, že každá dýmka má mít svůj tabák a zakuřuji přímo s ním. Dýmka i tabák se usadí a začne dávat to nejlepší zhruba po dvou tobolkách tabáku.

 

 

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode